"Gastvrije zorg in een huiselijke sfeer, met ruimte voor ieders wensen, gedachten en gevoelens."
Contact

Veelgestelde vragen over verblijf

Wat is palliatieve zorg?

Palliatief betekent verlichtend of verzachtend. Palliatieve zorg is de totale zorg – lichamelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel – voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en diegenen die hen direct omringen. Het doel van deze zorg is het bereiken van de best mogelijke kwaliteit van leven voor zowel de patiënt als zijn/haar naasten.

Wanneer kom je in aanmerking voor een verblijf in een hospice?

U komt in aanmerking voor een verblijf in ons hospice als u een levensverwachting van minder dan drie maanden heeft. U heeft hiervoor een verklaring van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig.

Komt het voor dat mensen na 3 maanden verblijf in het Hospice worden overgeplaatst?

Ja, dat komt weleens voor. Na verstrekken van de indicatietermijn, vindt er een gesprek plaats met de arts en de verpleegkundige. Er wordt bekeken of de indicatie verlengd gaat worden. Of dat een overplaatsing aan de orde is omdat de toestand dermate stabiel blijft, dat het Hospice niet meer de juiste plek is.

Wat zijn de kosten voor een verblijf in het hospice?

Wij vragen een bedrag van € 35 per dag voor verblijf, eten en drinken. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van dit bedrag. Of u vergoeding ontvangt en hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van uw polis. 

Hoe meld ik me aan voor opname in het hospice?

Aanmelding vindt plaats, in de thuissituatie, via de huisarts. Wanneer U in het ziekenhuis verblijft, vindt aanmelding plaats via de specialist.

Wat zijn de bezoektijden?

In principe hanteren wij geen bezoektijden en kan bezoek gedurende de hele dag (of nacht) langskomen. Bezoek vindt altijd plaats in overleg met de gast. 

Kan bezoek blijven logeren?

Bezoek mag altijd blijven logeren. De logeerkamer op de eerste verdieping biedt plaats aan één logé. Ook kan er op iedere gastenkamer een bed worden bijgeplaatst. Uiteraard kunnen logees ook blijven eten. U kunt dit met de verpleging overleggen.

Kan ik mijn huisdier meenemen?

In overleg is er veel mogelijk. Uw huisdier kan meekomen, mits deze geen overlast vormt voor de andere aanwezigen in het hospice. En dit huisdier zelf of door naasten wordt verzorgd.

Mag er gerookt worden?

Hospice Mariaweide is een rookvrije omgeving. 

Wie doet de was?

Voor het wassen van uw kleding doen we een beroep op uw naasten. Beddengoed en linnengoed wordt in het Hospice verzorgd.

Wie verzorgen de maaltijden?

Boodschappen worden door vrijwilligers gedaan. 's Morgens stemmen wij met u af wat u die dag graag zou willen eten. Natuurlijk proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met uw wensen. De maaltijden worden bereid door de vrijwilligers die op dat moment dienst hebben. Natuurlijk mogen uw naasten ook voor u koken. Dat kan in de keuken van hospice. Ook beschikken wij over een magnetron en een oven zodat maaltijden kunnen worden opgewarmd. 

Kan ik gebruik maken van internet?

Op alle kamers kan gebruik worden gemaakt van draadloos internet (WiFi). U kunt dus uw eigen mobiele telefoon en/of uw laptop meenemen. 

Kan ik mijn eigen huisarts houden?

Dat is zeker mogelijk en heeft in principe de voorkeur omdat U al een band heeft opgebouwd met Uw huisarts. Maar als dit om wat voor reden, niet mogelijk is, krijgt U een arts, die verbonden is aan het Hospice.

Kan ik eigen spullen meenemen?

U kunt de kamer (binnen de mogelijkheden) met eigen spullen tot uw ‘’thuis’’ maken.  

Kan ik een kijkje komen nemen in het hospice om mij te oriënteren?

Rondleiding is altijd mogelijk. Graag na een telefonische afspraak met Hospice Mariaweide.